Op basis van het boek N(i)et echt! leren we in deze cursus om te gaan met misleidende informatie.

 

 

Duur: 4 uur 

Twee mogelijkheden:

  • op aanvraag door een groep (scholen of scholengroepen bijvoorbeeld), mail naar janpieterdemaeyer.gmail.com voor een afspraak.
  • op locatie (Gent), data voorlopig nog niet gekend (inschrijven via webshop).
  • Prijs: 500 euro/per groep, inclusief ppt en docu (digitaal). Hoe meer deelnemers hoe lager de prijs per deelnemer (minimum 8, maximum 12 tot 16 deelnemers).

    Verplaatsingskosten indien op aanvraag: tarief is 0,4259/km.

 

 

Misleidende informatie is er altijd al geweest. Toch was de tsunami aan nieuws voor jou en je leerlingen nog nooit zo groot als nu. Het onderscheid maken tussen wat betrouwbaar is en wat niet? Dat is vandaag heel moeilijk. We zijn allemaal te misleiden. Leer je leerlingen daarom mediawijs te zijn. Leer hen kritisch om te gaan met wat ze (online) lezen. Is het nieuws? Of fake news? N(i)et echt. Mediawijsheid in tijden van fake news vertrekt vanuit een eenvoudig kader om je leerlingen bewust te maken van misleidende informatie: het kwartet feiten, informatie, kennis en wijsheid. Dit boek leert je wat data zijn, hoe die worden verzameld en wat technieken zijn om iemand te misleiden. Het gaat kort in op communicatiekanalen en vormen van bias. Mediawijsheid kan je overal in integreren: taallessen, maar ook wetenschappelijke of technische vakken. Leg je leerlingen uit hoe je misleidende informatie herkent en wat de valkuilen zijn. Laat hen oefenen met de tips en oefenstof uit dit boek. “Hoe kunnen we in de dagelijkse stroom van informatie het betrouwbare nieuws onderscheiden van fake news en propaganda? Het boek van Jan De Maeyer biedt ons meerdere cruciale vaardigheden en inzichten aan.” (prof.dr. Johan Braeckman, hoogleraar wijsbegeerte Universiteit Gent)